CAR & TRUCK

För bil som startbatteri rekommenderar vi 12V-Block Winston som finns i följande storlekar 40, 60 och 90 Ah. För de flesta motorer fungerar 40 Ah mycket bra. För stora motorer och bilar med automatisk avstängning vid stillastående så rekommenderar vi 60 eller 90 Ah.

Litiumbatterier har extremt bra prestanda att lämna hög start ström (Cold Crank). Av just detta skäl så rekommenderar vi att installera säkring närmast batteriets pluspol som ett extra skydd för den ordinarie säkringen. (Det gäller Winston 12V-Block som inte har något inbyggt skydd).

Att starta en dieselmotor på 2,2 liter klarar ett 40 Ah-12V. (Vi har testat när urladdat till 25% dvs bara 10 Ah och inga problem att starta vid 25°C)

Notera att alla batterier har lägre kapacitet vid sträng kyla (-20°C) men att litiumbatterier har större minskning än blybatterier. Vid mycket sträng kyla kan kapaciteten halveras för litium. (Vid temperatur +5 – +40°C är det tvärtom, då har litium mindre temperaturpåverkan än bly).

För lastbil 24V rekommenderar vi 8x Cell-Pack Winston (i serie) till start och förbrukning (= 2 stycken cell pack 4×100 Ah). Winstons 12V-Block bör inte seriekopplas eftersom cellerna i de två blocken inte är balanserade tillsammans.

Vid användning för service rekommenderar vi Mastervolt alternativt Victron.

Kontakta oss för råd.